Prostorije BNV-a : Susret legitimnih predstavnika Bošnjaka i Albanaca

 


Predstavnici Pokreta Samoopredjeljenje Albina Kurtija, Partije za demokratsko djelovanje iz Preševske doine, SDA BiH i SDA Sandžaka sastali su se danas u Novom Pazaru.

Posjetite SNews

Na sastanku koji je bio zatvoren za medije su učestvovali potpredsjednica Pokreta Samoopredjeljenje – Lëvizja Vetëvendosje Albina Kurtija, Fatmire Kolčaku i poslanik ove stranke u Parlamentu Kosova Sami Kurteshi, izaslanik predsjednika SDA BiH Bakira Izetbegovića Admir Mulaosmanović,  predsjednik Partije za demokratsko djelovanje Shaip Kamberi iz Preševske doline i predstavnci SDA Sandžaka, narodni poslanik Enis Imamović i odbornik u Novom Pazaru Emir Ašćerić.

Tema ovog sastanka, koji nije medijski najavljen, za sada nije poznata.

O kakvim razgovorima se radi, te da li će javnost biti upoznata sa detaljima današnjeg susreta, za sada nije poznato.

U sali Glavnog ureda Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) danas je u organizaciji Poslanički kluba Skupštine Srbije „Ujedinjena dolina –SDA Sandžaka“ održana tribina.”Ostvarivanje prava manjina u okviru evropskih i evroatlantskih inegracija zemalja Zapadnog Balkana” na kojoj su učestvovali politički zatupnici Bošnjaka iz Bosne i Sandžaka i Albanca s Kosova i Preševske doline.

Na tribini su govorili predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti u Republici Srbiji, Bosni i Hercegovini i Republici Kosovo o ovim temama, ali i o odnosu ovih država prema Sandžaku.

Učešće na tribini će uzeli Prof. dr. Admir Mulaosmanović, član Predsjedništva Stranke demokratske akcije BiH (Stranka demokratske akcije BiH), Fatmire Kollçaku, narodna poslanica Skupštine R. Kosovo (potpredsjednica Pokreta Samoopredjeljenje – Lëvizja Vetëvendosje), Armend Muja, narodni poslanik Skupštine R. Kosovo(Pokret Samoopredjeljenje – Lëvizja Vetëvendosje), Shaip Kamberi, narodni poslanik Skupštine Srbije (predsjednik Partije za demokratsko djelovanje) i Enis Imamović, narodni poslanik Skupštine Srbije (Stranka demokratske akcije Sandžaka).

Na skupu je bilo riječi o zajedničkim izazovima sa kojima se zemlje regiona suočavaju u evropskim integracijama, odnosima prema NATO-u, sigurnosti građana, te međusobnim problemima država Zapadnog Balkana.

Neke od tema bile su i status manjina, granica, izbjeglica i sukcesije. Cilj ove konferencije je bio nastavak dijaloga o manjinskim pravima, Poglavlju 23 u pregovorima Srbije sa EU, politici reciprociteta, kao i jačanje saradnje Sandžaka i njegovih prijateljskih naroda i država.

Izvor / SNews.rs

SNEWS

Objavi komentar

0 Primjedbe