BOLESNI UMOVI : Ovako “Pošte Srpske” označavaju dostavnice upućene Memorijalnom centru Potočari (FOTO)


Portal “Istraga” je na svom Twitter profilu objavio fotografiju jedne pošiljke koja je stigla na adresu Memorijalnog centra sa provokativnom skicom.

Memorijalni centar u Potočarima postao je meta provokacija čak i od strane službenika Pošta Srpske, može se zaključiti iz današnje objave portala “Istraga.ba”.Naime, ovaj portal je na svom Twitter profilu objavio fotografiju jedne pošiljke koja je stigla na adresu Memorijalnog centra sa provokativnom skicom.

Memorijalni centar u Potočarima i njegov energični direktor Emir Suljagić već duže vremena su na meti medija u RS-u i Srbiji. Pogotovo je Suljagić izložen čestim brutalnim kampanjama sa ciljem diskreditacije, a kako vidimo, u ovu političko-medijsku akciju polako se uključuju i ostali “borci režima” iz manjeg bh. entiteta.

Odlukom tadašnjeg Visokog predstavnika u BiH Wolfganga Petritscha od 25. oktobra 2000. godine, određena je trajna zemljišna lokacija za izgradnju mezarja i spomen obilježje za stradale u srebreničkom genocidu. Za ovu lokaciju izabrani su Potočari, kod Srebrenice. Drugom odlukom istog visokog prestavnika za BiH od 10. maja 2001. godine određeno je osnivanje Fondacija “Srebrenica – Potočari”, Spomen obilježje i mezarje. Odlukom su definisane i uloge Izvršnog odbora i Savjetodavne radne grupe Fondacije. Fondacija je osnovana kao neprofitna organizacija sa ciljem da izgradi a zatim i održava kompleks izgrađen u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici. U neposrednoj blizini mezarja nalazila se bivša tvornica akumulatora sa halama u kojima su bili smješteni vojnici iz holandskog bataljona. Pošto su u ovim prostorijama počinjeni brojni zločini i ubistva zarobljenika, uredbom Paddyja Ashdowna od 25. marta 2003. godine određeno je da i ova lokacija sa objektima uđe u sastav memorijalnog centra.

Bivši američki predsjednik Bill Clinton je septembra 2003. godine i zvanično otvorio memorijalni centar zrtava genocida. Prethodno, u martu iste godine, izvršen je ukop prvih 600 identificiranih žrtava genocida.

25. juna 2007. godine donešena je odluka a sastavni dio te odluke bio je i Zakon o Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari, spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine. Tim zakonom ustanovljen je ovaj Memorijalni centar, kao pravni nasljednik prvobitne Fondacije sa sjedištem u Potočarima a definisan je i službeni naziv ovog memorijalnog centra kao: Memorijalni centar Srebrenica – Potočari, spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine.

Izvor / boljabosna.ba

Objavi komentar

0 Primjedbe